dołącz do nas na Facebooku

Zapraszamy do spędzania ciekawie czasu w Małym Holendrze. Warsztaty poprowadzą profesjonaliści z doświadczeniem. Zadbamy o dobrą atmosferę z przerwą na kawę, poczęstujemy regionalnymi specjałami.

  • Przy większych grupach łączeniu warsztatów znaczne zniżki.
  • Rezerwacja tel. 698339492

Czy wiecie, że czosnaczek używano zanim do Europy sprowadzono pieprz. Ma smak pieprzu i chrzanu jednocześnie... W niedocenianych, dziko rosnących roślinach, czekają na nas smaki i zdrowie niedostępne w sklepach. Uczymy jak korzystać z otaczającego nas dobra natury. zobacz więcej>>

  • Podczas spaceru w terenie uczymy się rozpoznawania oraz technik zbierania poszczególnych gatunków roślin. Odwiedzimy również przydomowy ogródek ziołowy.
  • Uczymy się jak przetwarzać i konserwować rośliny, aby zachować ich właściwości smakowe i zdrowotne. Zademonstrujemy tradycyjne suszenie roślin na podcieniu, oraz we współczesnych, domowych warunkach..
  • Dowiadujemy się jakie właściwości kosmetyczne lub zdrowotne mają poszczególne gatunki roślin. Poznamy również te, które warto wykorzystać kulinarnie.
  • Nauczymy się komponować i przyrządzać napary ziołowe. Wspólnie wykonamy i skosztujemy herbatki ze świeżo zebranych liści mięty z wybranymi dodatkami.
  • Warsztaty można uzupełnić o naukę przyrządzania dziko rosnących roślin jadalnych (dodatkowy koszt to 20 zł za osobę, warsztaty wydłużają się o godzinę).

Czas trwania warsztatów: 2,5 godziny

Optymalna ilość uczestników: do 20 osób

Warsztaty serowarskie w domu podcieniowym, w którym została odtworzona receptura słynnego sera Werderkäse. Okazja do poznania niezwykłej historii żuławskiego serowarstwa w praktyczny sposób. zobacz więcej>>

  • Warsztaty poprzedzone będą wprowadzeniem historycznym oraz prezentacją zdjęć i dokumentów związanych z żuławskim serem.
  • Część praktyczna zajęć odbędzie się na pięciu samodzielnych stanowiskach (kuchenkach), do jednego stanowiska przydzielone będą maksymalnie 4 osoby.
  • Uczestnicy warsztatów poznają cały proces przemiany mleka w ser, od dojenia krowy (bez obaw, sztucznej) do uzyskania serów przygotowanych do dojrzewania.
  • Zaprezentowana zostanie dziewiętnastowieczna receptrura Werderkäse, ponadto uczestnicy wykonają inne sery, silnie związane z regionem holenderską goudę oraz wysoko dogrzewany ser typu szwajcarskiego. (Po wcześniejszym ustaleniu możliwe jest wykonanie innych gatunków sera)
  • Warsztaty będą uzupełnione o degustację dojrzałego już sera Werderkäse, podnego z tradycyjnym, holenderskim dodatkiem do serów – masłem jabłkowym.
  • Ponadto, warsztaty można uzupełnić o degustację serów północnej Polski (dla zamawiających warsztaty i degustację przewidujemy atrakcyjne zniżki).

Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Ceny do uzgodnienia
Optymalna ilość uczestników: do 20 osób

Spotkanie z dobrym piwem. Nauczymy jak je robić i jak świadomie kupować. zobacz więcej>>

  • Domowe piwo od podstaw – przejdziemy przez cały proces technologiczny. Wspólnie wykonamy piwo. Omówimy między innymi: dobór słodów, śrutowanie, warzenie, chmielenie, rozlew do balonów fermentacyjnych, rozlew do butelek i beczek.
  • Podpowiemy jak wyposażyć domową pracownię piwowarską, które elementy wyposażenia są niezbędne, a bez których można się obejść.
  • W przerwach technologicznych opowiemy o żuławskim piwowarstwie oraz zaprezentujemy najlepsze produkcje lokalnych browarów. Jako przekąskę do piwa podamy słynny żuławski ser Werderkäse.
  • Uczestnicy zostaną ugoszczeni sezonową zupą z regionalnego menu Małego Holendra.
  • Nauczymy jak czytać etykiety piwa, rozszyfrujemy składy kilku piw różnych marek. Pokażemy różnice między piwem korporacyjnym, rzemieślniczym i domowym.
  • Zaprezentujemy podstawowe style piwne, zarówno historyczne jak i nowoczesne.
  • Program zajęć możemy dopasować tematycznie do zainteresowań lub poziomu zaawansowania grupy.

Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Ceny do uzgodnienia
Maksymalna ilość uczestników: 20 osób

Naszą specjalnością jest tłoczenie jabłek z historycznych odmian jabłoni, przygotowanie jabłek tłoczenie, pasteryzacja.
Nasza prasa brała udział w biciu rekordu do Księgi Rekordów Ginessa – tłocząc 90 litrów w ciągu godziny.
zobacz więcej>>

  • Prezentujemy cały proces tłoczenia soku – rozdrabnianie, wyciskanie na prasie śrubowej i prasie hydraulicznej, sposoby pasteryzacji, degustacja świerzego soku.
  • Obieramy, drylujemy i kroimy jabłka obieraczką ślimakową.
  • Uzyskujemy skórki na galaretkę i susz jako dodatek herbaty.
  • Każdy z uczestników otrzymuje wyprodukowany podczas warsztatów sok, sporządza własną naklejkę.
  • Na miejscu można zakupić sok, maszynkę do obierania jabłek, zamówić prasę do tłoczenia

 

Marek Opitz, gospodarz Małego Holendra oprowadza gości i opowiada o historii domu. zobacz więcej>>

  • Gospodarz oprowadza gości po zakamarkach domu, objaśniając ich funkcje oraz prezentując charakterystyczne sprzęty i elementy wystroju.
  • Goście zostaną wprowadzeni w historię domów podcieniowych na Żuławach. Poznają ich typy oraz przeobrażenia jakim były poddane na przestrzeni wieków.
  • Funkcja podcienia zostanie pokazana w praktyce – goście wezmą udział w pokazie wciągania worków ze zbożem.
  • Wizytę w Małym Holendrze można rozszerzyć o zwiedzanie gotyckiego kościoła św. Mikołaja oraz cmentarza 11 wsi – z unikalnym zbiorem kamieni nagrobnych. Obie lokalizacje znajdują się w sąsiedztwie domu podcieniowego (40 m).
  • Na życzenie gości możemy przygotować bufet kawowy z domowym ciastem.

zwiedzanie + gra terenowa 18 zł

 

Kto nie lubi zapachu benzyny? Rzecz dla miłośników zabytkowej techniki. Prezentujemy śrutownik drewniany oraz żeliwny, napędzany na pas transmisyjny, zasilany silnikiem DEUTZ z lat trzydziestych. zobacz więcej>>

  • Chętni goście mogą wziąć udział w odpalaniu zabytkowego silnika.
  • Przed startem maszyny odbywa się smarowanie, dolewanie wody do otwartej chłodnicy, sprawdzenie i czyszczenie świec zapłonowych.
  • Każdy, komu wystarczy siły, będzie miał okazję ręcznie odpalić silnik.
  • Dla odważnych - nauka zakładania pasa transmisyjnego na koło napędowe silnika. Pokaz działania żeliwnego śrutownika angielskiej firmy Bamfords & Sons pochodzącego z początku XX w.
  • Prezentacja działania zabytkowego, drewnianego śrutownika.

Czas trwania: 1 godzina