W Gospodzie Mały Holender poprzez kuchnię żuławską opowiadamy o historii regionu. Proponujemy dania z żuławskim rodowodem lub inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi.
Podane ceny uwzględniają podatek VAT.
Prosimy o potwierdzenie liczby gości na 3 dni przed terminem przybycia. Na tej podstawie wystawiamy fakturę.
Ceny dotyczą grup przynajmniej 15 osobowych. Ofertę dla mniejszych grup wyceniamy indywidualnie.
Obiad żuławskich osadników | z kawą i drożdżówką | bez kawy i drożdżówki |
Babka ziemniaczana z żuławskim boczkiem pieczona
według osadniczego przepisu, serwowana z sosem
pieczarkowym i marynowanymi buraczkami Drożdżówka z kruszonką - przepis z Dnia Osadnika |
39 PL N | 32 PL N |
Obiad żuławskiego gospodarza | z kawą i sernikiem | bez kawy i sernika |
Klopsy królewieckie - tradycyjne danie
wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach
przed II wojną światową. Klopsy serwujemy
z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty |
46 PL N | 38 PL N |
Uczta żuławskich osadników | z kawą i sernikiem | bez kawy i sernika |
Pierogi z mięsem i ruskie oraz babka ziemniaczana
z boczkiem i warzywna według przepisów żuławskich
gospodyń (porcja składa się z połowy porcji babki
ziemniaczanej z boczkiem, połowy porcji babki
warzywnej, 2 pierogów z mięsem, 2 ruskich) Sezonowa surówka Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty |
52 PL N | 44 PL N |
Obiad sezonowy | z kawą i Zweibackiem | bez kawy i Zweibacka |
W naszej gospodzie serwujemy dania sezonowe, czerpiące z historii regionu oraz oparte o regionalne składniki. Mniej więcej co miesiąc zmienia się zestaw (zupa i II danie), który serwujemy sezonowo. Informacji o aktualnym menu sezonowym udzielamy telefonicznie lub mailowo. | 65 PL N | 57 PL N |
Niedzielny obiad żuławiaka | z kawą i deserem | bez kawy i deseru |
Zupa rakowa nawiązująca do dawnej obfitości raków
na Żuławach. Po urodzaju raków zostały nazwy
miejscowości Rakowe Pole, Raczki Elbląskie, Rakowiska
Klopsy królewieckie - tradycyjne danie
wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach
przed II wojną światową. Klopsy serwujemy
z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
Ser Werderkase z masłem jabłkowym podany po posiłku Deser żuławskich kolejarzy – to nowa inspiracja kuchnią żuławską pianka ze śmietanki aromatyzowanej kawą zbożową podana z holenderską melasą z buraków cukrowych i kruchym ciastkiem |
78 PL N | 64 PL N |
Do każdego zestawu obiadowego: kawa lub herbata oraz woda z miętą i cytryną |
Poczęstunek powitalny żuławskiego gospodarza | 46 PLN |
Zupa klopsowa - według przepisu mennonickiej rodziny
Andres, dawnych mieszkańców naszej wsi. Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką podane z wiejskim chlebem. Machandel – mennonicka jałowcówka produkowana dawniej w Nowym Dworze Gdańskim. Prezentujemy tradycyjny sposób serwowania i spożywania trunku. Bufet kawowy |
|
Żuławska pajda | 14 PLN |
Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką, obficie przyprawione majerankiem podane z wiejskim chlebem | |
Przekąska mennonity | 12 PLN |
Zweiback – tradycyjny wypiek mennonicki, drożdżowe
ciasto z dużą ilością żuławskiego masła
Sok jabłkowy |
Specjalność żuławskiej gospodyni | 23 PLN |
Naleśniki na słodko z żuławskim twarogiem i konfiturą naszego wyrobu Tłoczony sok jabłkowy |
Stobbe Machandel | 17 PL N (osoba) |
Degustacja mennonickiej jałowcówki Machandel (produkowana od 1776 roku) z prezentacją ceremonii picia ze śliwką na wykałaczce. | |
Deska serów regionalnych | 15 PL N (osoba) |
Degustacja trzech serów regionalnych w tym słynnego
Werderkäse, którego receptura zostałaodtworzona
w naszym domu podcieniowym. Krótka opowieść o żuławskim serowarstwie. Podajemy białe pieczywo. |
Zwiedzanie | 10 PL N (osoba) |
Zwiedzanie domu podcieniowego z opowieścią o jego historii (dla grup zamawiających posiłek lub degustację połowa ceny). | |
Sklep | |
W naszym sklepie zgromadziliśmy wybór lokalnych specjałów (sery, piwo, miody, przetwory), wydawnictw oraz pamiątek regionalnych. | |
Codzienne menu | |
W Gospodzie dostępne jest codzienne menu, z którego goście mogą korzystać domawiając potrawy i napoje. | |
Dania gratis | |
Kierowca i przewodnik jedzą gratis |