W Gospodzie Mały Holender poprzez kuchnię żuławską opowiadamy o historii regionu. Proponujemy dania z żuławskim rodowodem lub inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi.

Menu do ściągnięcia (pdf)

Podane ceny uwzględniają podatek VAT. Prosimy o potwierdzenie liczby gości na 3 dni przed terminem przybycia. Na tej podstawie wystawiamy fakturę.
Ceny dotyczą grup przynajmniej 15 osobowych. Ofertę dla mniejszych grup wyceniamy indywidualnie.

 



Obiad żuławskich osadników z kawą i drożdżówką bez kawy i drożdżówki
Babka ziemniaczana z żuławskim boczkiem pieczona według osadniczego przepisu, serwowana z sosem grzybowym (dostępna również wersja wegetariańska) Buraczki zasmażo ne na maśle
Drożdżówka z kruszonką - przepis z Dnia Osadnika
39 PL N 32 PL N
Obiad żuławskiego gospodarza z kawą i sernikiem bez kawy i sernika
Klopsy królewieckie - tradycyjne danie wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Klopsy serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
46 PL N 38 PL N
Zestaw pierogów osadniczych z kawą i sernikiem bez kawy i sernika
Pierogi według przepisów żuławskich gospodyń. Pierogi podajemy w misach, goście nakładają według uznania. (pierogi z mięsem, ruskie, ze szpinakiem i twarogiem, z kapustą i grzybami), na osobę przewidujemy po 8 dużych pierogów
Sezonowa surówka
Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
52 PL N 44 PL N
Obiad mennonicki z kawą i Zweibackiem bez kawy i Zweibacka
Zupa klopsowa - według przepisu mennonickiej rodziny Andres, dawnych mieszkańców Tiegenhagen (Cyganka) Polędwiczki w żuławskiej śmietanie podane z mennonickim puree warzywnym Wortelstamp i zielonym groszkiem
Zweiback – tradycyjny wypiek mennonicki, drożdżowe ciasto z dużą ilością żuławskiego masła
Żuławska maślanka lub tłoczony sok jabłkowy
64 PL N 56 PL N
Niedzielny obiad żuławiaka z kawą i deserem bez kawy i deseru
Zupa rakowa nawiązująca do dawnej obfitości raków na Żuławach. Po urodzaju raków zostały nazwy miejscowości Rakowe Pole, Raczki Elbląskie, Rakowiska Klopsy królewieckie - tradycyjne danie wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Klopsy serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
Ser Werderkase z masłem jabłkowym podany po posiłku
Deser żuławskich kolejarzy – to nowa inspiracja kuchnią żuławską pianka ze śmietanki aromatyzowanej kawą zbożową podana z holenderską melasą z buraków cukrowych i kruchym ciastkiem
78 PL N 64 PL N
Do każdego zestawu obiadowego: kawa lub herbata oraz woda z miętą i cytryną    


Przekąska mennonity 12 PLN
Zweiback – tradycyjny wypiek mennonicki, drożdżowe ciasto z dużą ilością żuławskiego masła Maślanka lub świeże żuławskie mleko  
Żuławska pajda 14 PLN
Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką, obficie przyprawione majerankiem podane z wiejskim chlebem  


Specjalność żuławskiej gospodyni 23 PLN
Naleśniki na słodko z żuławskim twarogiem i konfiturą naszego wyrobu
Tłoczony sok jabłkowy
 


Stobbe Machandel 17 PL N (osoba)
Degustacja mennonickiej jałowcówki Stobbe
Machandel z prezentacją ceremonii picia.
 
Werderkäse 15 PL N (osoba)
Degustacja sera Werderkäse, którego receptura została odtworzona w naszym domu podcieniowym.
Krótka opowieść o żuławskim serowarstwie.
 


Zwiedzanie 10 PL N (osoba)
Zwiedzanie domu podcieniowego z opowieścią o jego historii (dla grup zamawiających posiłek lub degustację połowa ceny).  
Sklep  
W naszym sklepie zgromadziliśmy wybór lokalnych specjałów (sery, piwo, miody, przetwory), wydawnictw oraz pamiątek regionalnych.  
Codzienne menu  
W Gospodzie dostępne jest codzienne menu, z którego goście mogą korzystać domawiając potrawy i napoje.  
Dania gratis  
Kierowca i przewodnik jedzą gratis
(przy grupach powyżej 15 osób).