W Gospodzie Mały Holender poprzez kuchnię żuławską opowiadamy o historii regionu. Proponujemy dania z żuławskim rodowodem lub inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi.

Menu do ściągnięcia (pdf)

Podane ceny uwzględniają podatek VAT. Prosimy o potwierdzenie liczby gości na 3 dni przed terminem przybycia. Na tej podstawie wystawiamy fakturę.
Ceny dotyczą grup przynajmniej 15 osobowych. Ofertę dla mniejszych grup wyceniamy indywidualnie.

 



Obiad żuławskich osadników z kawą i drożdżówką bez kawy i drożdżówki
Babka ziemniaczana z żuławskim boczkiem pieczona według osadniczego przepisu, serwowana z sosem pieczarkowym i marynowanymi buraczkami
Drożdżówka z kruszonką - przepis z Dnia Osadnika
39 PL N 32 PL N
Obiad żuławskiego gospodarza z kawą i sernikiem bez kawy i sernika
Klopsy królewieckie - tradycyjne danie wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Klopsy serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
46 PL N 38 PL N
Uczta żuławskich osadników z kawą i sernikiem bez kawy i sernika
Pierogi z mięsem i ruskie oraz babka ziemniaczana z boczkiem i warzywna według przepisów żuławskich gospodyń (porcja składa się z połowy porcji babki ziemniaczanej z boczkiem, połowy porcji babki warzywnej, 2 pierogów z mięsem, 2 ruskich)
Sezonowa surówka
Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
52 PL N 44 PL N
Obiad sezonowy z kawą i Zweibackiem bez kawy i Zweibacka
W naszej gospodzie serwujemy dania sezonowe, czerpiące z historii regionu oraz oparte o regionalne składniki. Mniej więcej co miesiąc zmienia się zestaw (zupa i II danie), który serwujemy sezonowo. Informacji o aktualnym menu sezonowym udzielamy telefonicznie lub mailowo. 65 PL N 57 PL N
Niedzielny obiad żuławiaka z kawą i deserem bez kawy i deseru
Zupa rakowa nawiązująca do dawnej obfitości raków na Żuławach. Po urodzaju raków zostały nazwy miejscowości Rakowe Pole, Raczki Elbląskie, Rakowiska Klopsy królewieckie - tradycyjne danie wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Klopsy serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
Ser Werderkase z masłem jabłkowym podany po posiłku
Deser żuławskich kolejarzy – to nowa inspiracja kuchnią żuławską pianka ze śmietanki aromatyzowanej kawą zbożową podana z holenderską melasą z buraków cukrowych i kruchym ciastkiem
78 PL N 64 PL N
Do każdego zestawu obiadowego: kawa lub herbata oraz woda z miętą i cytryną    


Poczęstunek powitalny żuławskiego gospodarza 46 PLN
Zupa klopsowa - według przepisu mennonickiej rodziny Andres, dawnych mieszkańców naszej wsi.
Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką podane z wiejskim chlebem.
Machandel – mennonicka jałowcówka produkowana dawniej w Nowym Dworze Gdańskim. Prezentujemy tradycyjny sposób serwowania i spożywania trunku.
Bufet kawowy
 
Żuławska pajda 14 PLN
Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką, obficie przyprawione majerankiem podane z wiejskim chlebem  
Przekąska mennonity 12 PLN
Zweiback – tradycyjny wypiek mennonicki, drożdżowe ciasto z dużą ilością żuławskiego masła
Sok jabłkowy
 


Specjalność żuławskiej gospodyni 23 PLN
Naleśniki na słodko z żuławskim twarogiem i konfiturą naszego wyrobu
Tłoczony sok jabłkowy
 


Stobbe Machandel 17 PL N (osoba)
Degustacja mennonickiej jałowcówki Machandel (produkowana od 1776 roku) z prezentacją ceremonii picia ze śliwką na wykałaczce.  
Deska serów regionalnych 15 PL N (osoba)
Degustacja trzech serów regionalnych w tym słynnego Werderkäse, którego receptura zostałaodtworzona w naszym domu podcieniowym. Krótka opowieść
o żuławskim serowarstwie. Podajemy białe pieczywo.
 


Zwiedzanie 10 PL N (osoba)
Zwiedzanie domu podcieniowego z opowieścią o jego historii (dla grup zamawiających posiłek lub degustację połowa ceny).  
Sklep  
W naszym sklepie zgromadziliśmy wybór lokalnych specjałów (sery, piwo, miody, przetwory), wydawnictw oraz pamiątek regionalnych.  
Codzienne menu  
W Gospodzie dostępne jest codzienne menu, z którego goście mogą korzystać domawiając potrawy i napoje.  
Dania gratis  
Kierowca i przewodnik jedzą gratis