W gospodzie możemy przygotować uroczystość z regionalnym menu, opartym o specjały kuchni żuławskiej. Możliwa jest rezerwacja stolika, pokoju lub całego domu. Zależnie od formy podawania posiłku możemy zorganizować bankiet maksymalnie na 30, 50, lub 60 gości.

Przykładowe zestawy dań na uroczystości (przy 15 osobach):

Uroczysty obiad z pieczoną gęsią

  • Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką, obficie przyprawione majerankiem podane z wiejskim chlebem
  • Napoleońska zupa cebulowa podawana z serem tylżyckim z Nowego Dworu Gdańskiego i smażonym chlebem. Serwowana na pamiątkę pobytu wojsk napoleońskich w naszej wsi.
  • Gęś z pieca chlebowego – nadziana aromatycznymi jabłkami lub kaszą gryczaną i pieczarkami. Soczysta, o chrupiącej skórce, z delikatnym aromatem dymu i przypraw.
  • Czerwona kapusta przyrządzana według mennonickiej receptury
  • Warzywa zapiekane z całymi ząbkami czosnku
  • Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
  • Woda z miętą i cytryną podana w dzbankach
  • Tłoczony sok jabłkowy
  • Kawa i herbata

Cena zestawu od 139 zł / osoba

Uczta żuławska

  • Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką, obficie przyprawione majerankiem podane z wiejskim chlebem
  • Zupa rakowa - nawiązujemy do dawnej obfitości raków na Żuławach. Po raczym urodzaju zostały nazwy miejscowości Rakowe Pole, Raczki Elbląskie, Rakowiska.
  • Jesiotr z pieca chlebowego - szlachetne ryby pieczone w całości, porcjowane w dzwonka. Ich mięso jest białe, delikatne i pozbawione ości. Rybę przyprawiamy świeżą miętą.
  • Sos koperkowy i chrzanowy do ryby
  • Ziemniaki pieczone z rozmarynem
  • Surówka z kapusty i koperku
  • Ziemniaki pieczone z rozmarynem
  • Gęś z pieca chlebowego – nadziana aromatycznymi jabłkami lub kaszą gryczaną i pieczarkami. Soczysta, o chrupiącej skórce, z delikatnym aromatem dymu i przypraw.
  • Czerwona kapusta przyrządzana według mennonickiej receptury
  • Warzywa zapiekane z całymi ząbkami czosnku
  • Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
  • Deser żuławskich kolejarzy – pianka ze śmietanki aromatyzowanej kawą zbożową podana z holenderską melasą z buraków cukrowych i kruchym ciastkiem
  • Woda z miętą i cytryną podana w dzbankach
  • Tłoczony sok jabłkowy
  • Kawa i herbata

Cena zestawu od 189 zł / osoba

Uczta sąsiadów

  • Wędzone raki - podane na półmisku wyłożonym koprem. Raki podajemy z żuławskim masłem i świeżym pieczywem.
  • Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką, obficie przyprawione majerankiem podane z wiejskim chlebem
  • Deska serów dopasowana do liczby gości proponujemy sery żuławskie oraz wybrane sery północnej polski. Na desce znajdą się również orzechy, owoce, krakersy oraz tradycyjne masło jabłkowe
  • Napoleońska zupa cebulowa podawana z serem tylżyckim z Nowego Dworu Gdańskiego i smażonym chlebem. Serwowana na pamiątkę pobytu wojsk napoleońskich w naszej wsi.
  • Zupa rakowa- nawiązujemy do dawnej obfitości raków na Żuławach. Po raczym urodzaju zostały nazwy miejscowości Rakowe Pole, Raczki Elbląskie, Rakowiska.
  • Klopsy królewieckie - tradycyjne danie wschodniopruskie powszechnie jadane na Żuławach przed II wojną światową. Klopsy serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki
  • Jesiotr z pieca chlebowego - szlachetne ryby pieczone w całości, porcjowane w dzwonka. Ich mięso jest białe, delikatne i pozbawione ości. Rybę przyprawiamy świeżą miętą.
  • Sos koperkowy i chrzanowy do ryby
  • Ziemniaki pieczone z rozmarynem
  • Surówka z kapusty i koperku
  • Ziemniaki pieczone z rozmarynem
  • Gęś z pieca chlebowego – nadziana aromatycznymi jabłkami lub kaszą gryczaną i pieczarkami. Soczysta, o chrupiącej skórce, z delikatnym aromatem dymu i przypraw.
  • Czerwona kapusta przyrządzana według mennonickiej receptury
  • Warzywa zapiekane z całymi ząbkami czosnku
  • Sernik według rodzinnego przepisu podany z konfiturą malinową domowej roboty
  • Deser żuławskich kolejarzy – pianka ze śmietanki aromatyzowanej kawą zbożową podana z holenderską melasą z buraków cukrowych i kruchym ciastkiem
  • Zweiback – tradycyjny wypiek mennonicki, drożdżowe ciasto z dużą ilością żuławskiego masła
  • Woda z miętą i cytryną podana w dzbankach
  • Tłoczony sok jabłkowy
  • Kawa i herbata

Cena zestawu od 269 zł / osoba

Każdą imprezę może uświetnić drewniana beczka ze szpuntem, w której znajdzie się niepasteryzowane piwo z zaprzyjaźnionego browaru lub dekoracyjna deska serów. Szczegóły każdej imprezy ustalamy indywidualnie i podpowiadamy sprawdzone rozwiązania.