dołącz do nas na Facebooku

Wir bieten Ihnen regionale Küche an – im Vorlaubenhaus „Der Kleine Holländer“ servieren wir das Weder auf dem Teller - bei Feiern, Partys oder Meetings. Regionales Menü komponieren wir individuell, je nach Art der Veranstaltung und Erwartungen der Gäste. Durch die Küche erzählen wir über die Region, wir empfehlen also historische Gerichte, oder solche die von den Ereignissen, Charakteren und typisch für die Region Komponenten inspiriert werden. Wir lassen uns von neuen kulinarischen Entdeckungen inspirieren (Publikationen von Artur Wasielewski, Verein „Żuławy Gdańskie“ oder Prof. Andrzej Januszajtis). Wir können Catering im Vorlaubenhaus oder auch an einem anderen Ort organisieren – je nach Wunsch des Kunden. 

Wir organisieren:
- Mittagessen mit regionaler Küche,
- Cocktail Buffet – Snacks und Vorspeisen vom regionalen Charakter,
- Feste am Lagerfeuer,
- Kaffee-Buffets.

Veranstaltungen im Vorlaubenhaus (mit Bedienung) bieten wir in folgenden Formen:
- Die Gäste am Tisch, die Gerichte werden am Tisch serviert. Bis zu 15 Personen an einem Tisch, 30 Personen an 2 Tischen.
- Ein schwedisches Buffet für bis zu 50 Personen.
- Festessen neben dem Haus auf der Wiese unter einer alten Buche - 70-80 Personen (Tische, Bänke)
- Andere - nach Ihrer Idee.
- Hochzeitscatering - wir arbeiten mit Restaurants Willa Joker oder Cedrowy Dworek zusammen.

Propozycja dań na sezon 2016

 

PRZYSTAWKI:
1. Smarowidło z gęsim smalcem i wątróbką – podawane z chlebem i ogórkami kiszonymi.
2. Deska serów – wybór serów regionalnych z  Wedrerkäse.
3. Półgęsek – wykwintna wędlina, długo wędzona gęsia pierś, podawana z chlebem domowego wypieku.
4. Świderki z ciasta francuskiego z serem Werderkäse – krucha przekąska z tradycyjnym serem.
5. Śledzie w kilku smakach – zielone śledzie po holendersku, marynowane w soku z dzikiego bzu, w oleju rzepakowym, w occie, korzenne.
6. Szczupak faszerowany w płatach - podawany z sosem z marynowanych opieńków z majonezem i śmietanowo - koperkowym.
7. Śledzie wędzone prosto z beczki.

 

ZUPY
1. Napoleońska zupa cebulowa – serwowana na pamiątkę pobytu wojsk napoleońskich w Cyganku. Przygotowywana na wywarze wołowym, z dodatkiem białego, wytrawnego wina i tymianku, podawana ze smażonym chlebem i serem Werderkäse.
2. Ślepa zupa rybna – nowodworska zupa rybna bez ryb, lokalny przysmak z Nowego Dworu Gdańskiego sporządzany według przepisu pochodzącego od dawnych mieszkańców.
3. Zupa brukwiowa na gęsinie – zupa powszechnie znana w kuchni pomorskiej, w wersji żuławskiej mocno majerankowa i zagęszczona przecieranymi warzywami.
4. Zupa rybna na sposób żuławski – na wywarze z warzyw, kilku gatunków ryb słodkowodnych i flądry, zaciągnięta śmietaną.
5. Chłodnik z botwinki na żuławskiej maślance (sezonowy - lato).
6. Zupa dyniowa – rozgrzewająca zupa z wędzonym boczkiem, z nutą estragonu, podawana z grzankami (sezonowa – jesień).
7. Zupa pokrzywowa z białym winem (sezonowa - wiosna, wczesne lato).

 

DANIA GŁÓWNE
1. Klopsy królewieckie z kaparami i anchoais – tradycyjne, wschodniopruskie danie jadane powszechnie na Żuławach. Klopsy podajemy z ziemniakami z wody lub tradycyjnym Wortelstamp (mennonickie puree).
2. Pierogi drewnickie – pierogi według przepisu pochodzącego z nieistniejącej już restauracji "Szkarpawianka" w Drewnicy. Kultowe danie wodniaków przemierzających żuławskie rzeki. Pierogi w wersjach z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie, z kaszą gryczaną.
3. Łosoś z pieca chlebowego pieczony w całości z ziołami – dostępny tylko w domu podcieniowym. Rybę podajemy z sosami koperkowym i chrzanowym, proponujemy także pieczone warzywa lub świeże pieczywo.
4. Gęś z pieca chlebowego – gęś nadziana jabłkami z naszego sadu, pieczona w piecu chlebowym przez ponad 15 godzin. Soczysta, o chrupiącej skórce, z delikatnym aromatem dymu i przypraw. Gęś podajemy z czerwoną kapustą przyrządzaną według mennonickiej receptury.
5. Zestaw ryb smażonych lub pieczonych – smażymy i pieczemy ryby wyłącznie świeże, pochodzące od lokalnych rybaków. Dostępność gatunków ryb uzależniona jest od aktualnych połowów. Do ryb proponujemy świeże pieczywo i sosy (koperkowy, tatarski oraz łagodny sos chrzanowy).
6. Danie jednogarnkowe – dawniej powszechny posiłek dla pracowników sezonowych – przez nas przygotowany wykwintnie z mięsa indyka marynowanego w wytrawnym winie, ze śmietaną i z szafranem na znak bogactwa i pomyślność Żuławskich Sąsiadów.

DESERY
1. Deser żuławskich kolejarzy – śmietankowa legumina z kawą zbożową, polana melasą.
2. Pieczone jabłka ze śmietanką, miodem i orzechami.
3. Ciasta domowe: szarlotka, sernik, ciasto czekoladowe z sosem malinowym.
4. Deser mleczny z sezonowymi owocami.
5. Gofry z konfiturami przyłączane na starej gofrownicy.

Do potraw proponujemy soki z historycznych odmian jabłoni, piwa z lokalnych browarów.